renovera ödehus med hjälp av återbruk

Emilia Lindholm, Näraby ödegård, renovera med återbruk

återbruk, Byggnadsvård och ödehusräddare

Ledord för att lyckas med detta utmanande projekt att rädda ett ödehus är samarbete, återbruk, byggnadsvård, återanvändning, närproducerat och kostnadseffektivt med största vikt på miljön. Att renovera ett hus med hjälp av återbruk innebär ofta att miljön slipper bli lidande, vi använder sådant som redan finns istället för att köpa nyproducerat. Även ekonomin blir glad då man ofta kan hitta saker som annars skulle slängts helt gratis eller för en bråkdel av vad det kostar att köpa nytt. 

Därför söker vi och tar tacksamt emot (hämtar) överblivet bygg- och inredningsmaterial som kan räddas och komma till användning för att rädda gården. Främst söker vi i närheten av oss - Halland, Falkenberg - gärna så nära Okome/Ullared som möjligt för att inte behöva köra så långt.
Vissa saker åker vi dock gärna längre för att hämta.

Just nu eftersökes först och främst röda lertegelpannor, sidiplattor och retrokök från 1900-1960tals samt allmogeskåp av raka modeller – Hör av dig direkt om du har, Vi hämtar snabbt!

Det vi söker:
Renovering, rivnings och bortskänkes - material som fönster med spröjs, tegel, parkett, isolering, granit, tapeter, panel, hängrännor/stuprör, vedugnar, gjutjärn, stengolv, linoleum, ädelträ, plank, snickarglädje, handfat, retro kök från sekelskifte till 60tal, vvs, badrum, badkar, handfat, blandare, dörrar, äldre altaner från renoveringar, rivningsobjekt, övergivna hus, prylar från hela eller delar av dödsbon.

Om Ni har en lada som ni inte varit inne i på länge, eller ödehus, arvegods, spökhus, industrilokal, byggarbetsplats eller liknande så kommer vi gärna och kollar igenom vad som kan återbrukas. Viktigt att inte slänga det som de flesta tror är ointressant eller ”skräpet” för det är ofta där fynden vi behöver till Näraby finns.. Jag har blivit van att gå på skattjakter på spännande platser.

Övrigt av intresse för att återskapa och öppna upp Näraby
Gamla möbler och ting från alla tidsperioder (1600-1970) som barock, rokoko, gustavianskt, karl Johan, allmoge och speciellt från jugend, art deco, funkis, samt swedish grace perioderna, fram till Retro och Designmöbler i teak, jakaranda, palissander, både danska (Wegner, Juhl, Vodder, Arne Jacobsen. Möllgard, Mogensen mfl) svenska (Säffle, Trensum, Tibro, SMF) och norska (Bruksbo mfl)av stort intresse för olika rum på gården.

Alla prylar med patina är intressant som emalj och äldre plåtskyltar, plåtburkar, jugend, statyer, wmf, äldre reklam, trälådor med tryck, zink, kockums, motorsaker, udda bilar, bensinia, nostalgia och allt som passar i de äldre ladorna och maskinhall.

Till trädgården
Trädgården var väldigt eftersatt när vi tog över gården med genomruttna träd som har behövts tas ner och övervuxen av buskar och ogräs. Därav är även trädgårdsrelaterat av intresse - växter bla. Rodendron, vildvin, benved, murgröna och andra gärna vintergröna växter, samt trädgårdskonst. Åreuppbyggnaden av trädgården sker suggsessivt tillsammans med resten av gården.

Kortfattat är vi intresserade av allt som går att rädda och igen kan komma till återanvändning till gården och dess omgivningar/miljöer. Ta gärna en bild på det Ni vill bli av med och skicka i pm innan Ni kastar, tar till tippen, säljer eller gör Er av med på andra sätt. Eller hör av så kan vi komma förbi och kika. *Vi kan hämta och har en stor skåpbil och släp samt kan hjälpa till med tömning/bortforsling.

Att ge tillbaka
Ofta har vi fått över material som vi själva ej behöver, håll utkik här eller på facebook market sidor på material, möbler eller allmoge föremål och annat som vi skänker vidare.

Vill du bidra?

Vi tar emot all hjälp vi kan få under renoveringen och återuppbyggnaden av Näraby gård.
Vi tar också tacksamt emot hjälp från dig som vill bidra med din expertis inom olika områden eller om du bara tycker det är kul att snickra och bygga.

Alla ekonomiska bidrag går direkt till material för att återställa Näraby till sin forna glans och för att kunna öppna upp ekb-byggnaderna för gratis konstutställningar för allmänheten och för de som är intresserade av äldre byggkonst. Hjälp oss göra Näraby till en välbehövlig oas för oss alla!.

Vill du bidra ekonomiskt gör du det med Swish till 0732360212 (Emilia Lindholm)

Kontakta oss

mail : info@onlylifeweknow.com
Telefon : 0732360212 (Emilia)
Eller skicka DM på instagram eller facebook