Uppdateringar

November 2019

Denna härliga månad har bjudit på grått väder och regn.  Det har blivit mycket föreberedelser för takrenovering och vår byggställning har fått göra entre invid huset. 

Återvinningen har besökts några gånger för att bli av med lite av allt vi har rensat ut och maskinhallen har ÄNTLIGEN blivit av med all halm (nu är det bara resten av ladorna som är fyllda till bredden av halm och hö).
Vill passa på att tacka alla som varit och hämtat halm från oss, både till hästar, får, getter och grisar samt alla ni som hämtat till täckodling. Så mycket roligare när det kan komma till användning istället för att vi ska slänga det!

Oktober 2019.

Hösten är här och bäddar in huset i ett färgsprakande lövtäcke.

Arbetet fortsätter, just nu jobbar vi mycket med att transportera en hel brädgård vi fick köpa superbilligt från ett dödsbo. En hel lada fylld till bredden med trä och virke i alla dess former. Golv, träpaneler och brädor fraktar vi just nu till Näraby från ett hus som ligger ungefär en halvtimma bort. Tungt jobb men otroligt skönt när allt sedan är på plats.

September 2019

Våra stora vackra vårdträd mitt på gårdsplanen har vi nu tyvärr fått säga farväl till. Vi var tvugna att ta ett beslut nu innan höststormarna drar igång på riktigt och även om det var väldigt tråkigt så fick de tas bort.

Tur var väl det, stammarna på båda träden var ruttna ända ner till marken. Det högra trädet föll till och med ihop av sig själv. De hade förmodligen inte klarat ett till oväder med hårda vindar utan hade trillat av sig själva om vi inte tagit ner dem. 

Det är tomt utan träden men det var i sista sekunden. Nu ska det planeras för något nytt som ska planteras här istället, någon ny växt som får symbolisera nystarten för Näraby!

Sommaren 2019

Sommaren börjar så smått lida mot sitt slut. Våra planer var att sätta igång med takrenoveringen i början av sommaren men ibland tar livet oväntade vändningar och planer får skjutas upp. Nu i mitten av augusti ska vi äntligen försöka få en byggställning till huset så vi kan komma åt att fixa taket. 

Vi har börjat måla ladorna som hade tappat all färg av väder och vind genom åren, bara med hjälp av lite rödfärg så känns gården med ens mycket mer levande. En del av virket på ladorna behöver även bytas ut, där får färgen vänta lite.

Ännu mer rensning har gjorts i ladorna och huset, fortfarande är det mycket saker, bröte och bajs (decimetertjockt lager av ko/höns/grisbajs som täcker golvet där djur har stått förr i tiden) som ska städas ut. Även trädgården har börjat få sig en omgång, efter många år utan någon direkt skötsel så har mycket vuxit igen, naturen börjar ta över mer och mer. Vi håller på och försöker reda ut vad som finns i trädgården och försöker rädda det vi kan. De två stora vårdträden som står på gården har vi tyvärr märkt att de håller på att ruttna. Det ena är i princip ihåligt och har ett stort hål rakt igenom sig, för att inte riskera att få något träd över oss eller huset nu när höststormarna närmar sig så måste vi tyvärr försöka få ner dem.

Annars var det väldigt kul att komma tillbaka och få se huset nu på våren/sommaren, att få se alla härliga blommor och vad som växer runt huset.

Vi hittade ett gäng superfina gamla munblåsta fönster, ett av dem fick bytas mot ett trasigt i ladan.

Vi har också försökt hinna med att utforska omgivningarna lite, bland annat har vi varit och hälsat på våra grannar kossorna, De bor i hagen mittemot oss och är väldigt nyfikna och trevliga.

rädda näraby ödegård!


KONST & KULTUR
Planen för en av de två ladorna är att kunna använda den som konst- och utställningshall. Vi vill att alla ska kunna få tillgång till konst och kultur oavsett vem man är, var man kommer ifrån eller hur ens ekonomi ser ut. 

Vi arbetar för att kunna hålla öppet så snart som möjligt och hoppas på att många vill komma och besöka!


GAMMAL BYGGTEKNIK
Det är många som är intresserade av byggnadsvård och äldre byggtekniker. Det hade varit väldigt kul att kunna bjuda in för öppet hus och visa upp ladorna som vi tror är byggda någon gång mellan 1600 - 1800-talet.  

Uppdatering - Från start (november 2018 - januari 2019

Vad har hänt på gården sedan jag köpte den?

Först och främst var varenda millimeter av alla rum i huset samt alla delar av ladorna fyllda av gamla möbler och saker. 
En efter en har ladorna rensats upp för att få plats med förvaring. Alla lador har sin egen charm och drömmarna om vad man kan hitta på med dem i framtiden är många.

Trädgården har rensats från löv, träd har klippts ner när de stått för nära byggnaderna för att undvika ytterligare förstörelse och ladorna har grävts fram då det efter så många år har blivit vallar upp mot fasaderna som har gjort att husen inte har kunnat få luft.

Nästan alla möbler, prylar, brev och foton har burits ut från huset. En av ladorna får nu agera förråd åt alla dessa saker tillsvidare, mycket kommer återanvändas av det som inte är förstört och kommer få flytta in i huset igen när det blir dags för möblering. Alla minnen som bilder och brev har fått flytta in till de tidigare ägarna för genomgång.

Grannbönderna har varit och hämtat två stora vagnar från masknihallen samt ett släp med halm (Tack!) 
Rummen har gjorts rena och vissa väggar har rivits ner från insidan för att få en bättre överblick över de skador som finns i huset.
Taket har fått provosorisk täckning där det läcker in och allt har gjorts för att huset inte ska förstöras och förfalla ytterligare.

Det är fortfarande en hel del "förarbete" som behöver göras innan renoveringen kan sätta igång på riktigt. Vinden ska tömmas och de sista möblerna samt köket ska bäras ut från huset. Resten av ladorna måste också rensas upp och tömmas på väldans massa halm (om någon behöver halm så är det bara att komma och hämta).

Vi kämpar på och hoppas att snön inte ligger kvar allt för länge, för till våren är vi taggade på att dra igång takrenoveringen!

Video 1 - intro - rädda ett ödehus

Video som handlar om hur tanken föddes att köpa ett ödehus i Sverige, hur vi gick tillväga för att hitta det och en rundvandring inne i huset. Klicka på länken nedan för att komma till videon: https://www.facebook.com/onlylifeweknow/videos/582761172166233/

Urban explorer?

Tycker du precis som jag om att gå in och utforska ödehus?
Passa på innan renoveringen drar igång ordentligt för att kika in hos oss i Näraby ödegård.
Hör av dig till mig på mail eller telefon!

Efter helgens massiva uppmärksamhet i Media

Oj vilken vecka, mitt räddningsförsök och köp av Näraby har uppmärksammats rejält av media och SVT Halland säger att det varit ett av de mest omtalade i deras historia och ligger fortfarande på Top 1 av deras mest lästa nyheter efter de sände inslaget.

Länk till SVT : Emilia köper ödegård
Uppföljning av SVT : Många reaktioner på Emilia´s ödehusköp 
Även Rapport med inslaget om Näraby gav mycket för oss alla ödehusräddare.

Superroligt med all respons och även tidningen land har haft ett större reportage som givit dem över 3000likes på deras sida : Tidningen Land om Näraby

Sen har det vida uppmärksammats av grupper på facebook som : Jag räddade ett ödehus och övergivna platser samt byggnadsvård mfl.