Närabys historia & framtid

Näraby gård - historia

Närabys historia sträcker sig långt tillbaka i tiden, exakt hur långt är svårt att tyda men vi har hittat en hel del information som har hjälpt oss i forskningen om husets och gårdens historia. En hel del fakta pekar på att huset tidigare var Näraby 2 och före det Nils Knutsgård om man utgår från gamla kartor och skrifter.

Sedan är det även små detaljer som pekar på att det tidigare var Näraby 1, det som kallades Anders Svensgård, före detta frälsegården. Oavsätt vilken av gårdarna det är så sträcker sig historien lång tillbaka. Så pass långt som till 1600-talet eller tidigare. Troligtvis fanns den i någon form tidigare än 1645 men där tar informationen slut då Halland innan dess var Danskt. Vi fortsätter göra efterforskningar med hjälp av gamla dokument och kartor för att försöka få rätsida på vad gården kallades förr och vilken av gårdarna det är.


Vi har fått kontakt med underbara människor som hört av sig och berättat att deras släkt har kopplingar till gården och även fått kontakt med arvingar till folk som arbetat här fram till 1950talet. Väldigt spännande och alla som har tips och bilder från Näraby, fortsätt maila oss.

Näraby gård, omkring 1920.
Näraby gård, förmodligen runt 1930-talet

Närabys Framtid

Vi vill återställa Näraby till sina fornstora dagars glans med rätt material, omvårdnad och återbruk.
Samt med nya material framtidssäkra gården för kommande generationer att bo och leva här.
Ett arbete som kommer vara tidskrävande men otroligt roligt.

Framtidsplanen är att så småningom kunna flytta in i huset och ha Näraby som bas under de perioder vi befinner oss i Sverige. Resten av tiden tillbringas i vårt rullande hem, en ombygd van, runt om i Europa där vi gör olika frilansarbeten. Se onlylifeweknow

Näraby ska återigen bli det varma och välkomnande hem som det en gång varit. Där ska finnas plats för de som kommer på besök, det ska bli ett tryggt hem och en kreativ oas att kunna arbeta ifrån. Tanken är också att det ska kunna brukas av fler än bara oss, en av ladorna ska inom en snar framtid bli en utställninglokal/galleri för konst. Vi vill kunna öppna upp Näraby för allmänheten för att beskåda det häftiga gamla hantverk som använts vid bygget. 

Vi har många planer för Näraby, det är en stor gård med mycket plats och rum för fler.

Emilia, Näraby ödegård i Falkenberg, Halland
Emilia, Näraby ödegård i Falkenberg, Halland