rädda näraby ödegård!

Vi har skapat en sida där vem som helst kan hjälpa till och bidra till projektet Näraby. För att ge huset en chans till nytt liv och för att kunna öppna upp ladorna och ekb-byggnaderna för allmänheten. 

Länk till sidan


KONST & KULTUR
Planen för en av de två ladorna är att kunna använda den som konst- och utställningshall. Vi vill att alla ska kunna få tillgång till konst och kultur oavsett vem man är, var man kommer ifrån eller hur ens ekonomi ser ut. 

Vi arbetar för att kunna hålla öppet redan under kristihimmelfärdshelgen och hoppas på att många vill komma och besöka oss då!


GAMMAL BYGGTEKNIK
Det är många som är intresserade av byggnadsvård och äldre byggtekniker. Det hade varit väldigt kul att kunna bjuda in för öppet hus och visa upp ladorna som vi tror är byggda någon gång mellan 1600 - 1800-talet. 


Det är ett stort projekt som kräver mycket arbete och kärlek, vi behöver all hjälp vi kan få! Vill du hjälpa till att rädda Näraby så kika in här

 

Uppdatering - Från start till nu (november 2018 - januari 2019

Vad har hänt på gården sedan jag köpte den?

Först och främst var varenda millimeter av alla rum i huset samt alla delar av ladorna fyllda av gamla möbler och saker. 
En efter en har ladorna rensats upp för att få plats med förvaring. Alla lador har sin egen charm och drömmarna om vad man kan hitta på med dem i framtiden är många.

Trädgården har rensats från löv, träd har klippts ner när de stått för nära byggnaderna för att undvika ytterligare förstörelse och ladorna har grävts fram då det efter så många år har blivit vallar upp mot fasaderna som har gjort att husen inte har kunnat få luft.

Nästan alla möbler, prylar, brev och foton har burits ut från huset. En av ladorna får nu agera förråd åt alla dessa saker tillsvidare, mycket kommer återanvändas av det som inte är förstört och kommer få flytta in i huset igen när det blir dags för möblering. Alla minnen som bilder och brev har fått flytta in till de tidigare ägarna för genomgång.

Grannbönderna har varit och hämtat två stora vagnar från masknihallen samt ett släp med halm (Tack!) 
Rummen har gjorts rena och vissa väggar har rivits ner från insidan för att få en bättre överblick över de skador som finns i huset.
Taket har fått provosorisk täckning där det läcker in och allt har gjorts för att huset inte ska förstöras och förfalla ytterligare.

Det är fortfarande en hel del "förarbete" som behöver göras innan renoveringen kan sätta igång på riktigt. Vinden ska tömmas och de sista möblerna samt köket ska bäras ut från huset. Resten av ladorna måste också rensas upp och tömmas på väldans massa halm (om någon behöver halm så är det bara att komma och hämta).

Vi kämpar på och hoppas att snön inte ligger kvar allt för länge, för till våren är vi taggade på att dra igång takrenoveringen!

Video 1 - intro - rädda ett ödehus

Video som handlar om hur tanken föddes att köpa ett ödehus i Sverige, hur vi gick tillväga för att hitta det och en rundvandring inne i huset är på väg här. (VIDEON KOMMER SNART)

Urban explorer?

Tycker du precis som jag om att gå in och utforska ödehus?
Passa på innan renoveringen drar igång ordentligt för att kika in hos oss i Näraby ödegård.
Hör av dig till mig på mail eller telefon!

Efter helgens massiva uppmärksamhet i Media

Oj vilken vecka, mitt räddningsförsök och köp av Näraby har uppmärksammats rejält av media och SVT Halland säger att det varit ett av de mest omtalade i deras historia och ligger fortfarande på Top 1 av deras mest lästa nyheter efter de sände inslaget.

Länk till SVT : Emilia köper ödegård
Uppföljning av SVT : Många reaktioner på Emilia´s ödehusköp 
Även Rapport med inslaget om Näraby gav mycket för oss alla ödehusräddare.

Superroligt med all respons och även tidningen land har haft ett större reportage som givit dem över 3000likes på deras sida : Tidningen Land om Näraby

Sen har det vida uppmärksammats av grupper på facebook som : Jag räddade ett ödehus och övergivna platser samt byggnadsvård mfl.